Engagemang. Som så många andra saker i Lund så föddes Lunds universitets gymnastik- och idrottsförening i engagemang. Johan Thyrén, också kallad ”Trollkarlen från Lund” för att han var kunnig inom många områden, var en politiker, historiker, professor, jurist och även Lunds universitets rektor 1916 till 1926 som utöver professionella meriter älskade idrott. I minnesord över Johan Thyrén i Svensk juristtidning från 1933 (https://svjt.se/svjt/1933/307) står,
”Han älskade idrotten, såväl den andliga som den kroppsliga. Den harmoniska utvecklingen av själ och kropp inom de gränser, som anlag och naturliga förutsättningar betinga, är det ideal, som han mer än en gång framställt till efterföljd för lyssnande ungdomsskaror.”
Som den Lundastudent Johan Thyrén till sin person var bildade han Lunds universitets gymnastik- och idrottsförening den 28 november 1912. De första idrotterna som utövades var gymnastik, rodd, fotboll tennis, fäktning och allmän (fri) idrott. Under de kommande åren växte sig Lugi allt större och starkare och blev ett välkänt namn i hela landet i idrottssammanhang. Föreningens namn var både fint och talande men långt att säga i vardagen och snart var vårt smeknamn Lugi.
Sektioner har kommit och gått, men den vinröda färgen, den förblev den samma under alla år och utvecklades till en symbol för glädje, kamratskap och respekt. Till slut blev det inte effektivt att driva LUGI som en enda idrottsförening och 1993 togs beslutet att de olika sektionerna skulle bli egna föreningar, sammanlänkade med en paraplyorganisation och därmed var Lugialliansen bildad.
2016 är LUGI en vital och framgångsrik 104-åring med 11 medlemsföreningar. Med över 100 år att blicka tillbaka på, är det för oss ändå mest spännande att blicka framåt, mot nya vinröda utmaningar. I Lund är det svårare att hitta personer som inte har någon LUGI-anknytning än de som har! Därför kanske det inte är så förmätet som det kanske kan låta när vi påstår att LUGI har fostrat oräkneliga barn, ungdomar och vuxna i den vinröda andan, som även 100 år senare står för glädje, kamratskap och respekt.